Gezonde Voeding voor de doelgroep
Inleiding
Als pedagogische medewerker/ onderwijsassistent begeleid je kinderen en jongeren om zelfredzaam te worden bij eten en drinken. Je stimuleert de kinderen en jongeren om verantwoorde keuzes te maken uit het enorme aanbod.
Tijdens de lessen over gezonde voeding gaan we de volgende onderwerpen behandelen:
- Wat is de schijf van 5?
- Gezonde voeding bij verschillende doelgroepen.
- Verantwoorde traktaties
- Overgewicht en eetproblemen bij kinderen
- Hoe je een eenvoudige maaltijd kunt voorbereiden.
Leerdoelen
Na afloop van de gezonde voeding lessen ........
- Heb je kennis over belangrijke voedingstoffen.
- Heb je kennis over de schijf van 5.
- Heb je kennis over (gezonde) voeding bij baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en jongeren.
- Heb je kennis over gezonde traktaties in het kdv of op school
- Je hebt kennis over het onderwerp overgewicht en eetproblemen bij kinderen.
- Je kunt kinderen voorlichten hoe ze gezonde keuzes kunnen maken.
- Je kunt een eenvoudige maaltijd voor BSO kinderen voorbereiden.
Leermiddelen
- Traject Welzijn - boek Verzorging PW - hoofdstuk 7 en 8
- Mijn Thieme Meulenhoff
- website van het voedingscentrum
Lesplanning en Lesmateriaal
Deze lessen worden gegeven in lesperiode 2. Hieronder zie je de planning van deze periode en de lesmaterialen die je hierbij nodig hebt.
Lesweek
|
Onderwerp
|
Doelen
|
Leermiddelen
|
1
|
Introductie: Wat is gezonde voeding.
|
|
|
2
|
Gezonde voeding binnen de kinderopvang
|
|
|
3
|
Gezonde voeding binnen de kinderopvang
|
|
|
4
|
Voorbereiding: Gezonde voeding binnen de kinderopvang
|
|
|
5
|
Groep A- werken in de keuken: uitvoeren opdracht gezond gerecht bereiden (toets)
|
Groep A: een gezond gerecht kunnen klaarmaken met kinderen op de BSO.
|
|
Groep B: werken aan een ouderbijeenkomst
|
Groep B: Een ‘ouderbijeenkomst’ ” voorbereiden over het bevorderen van gezonde voeding bij kinderen binnen de kinderopvang (KDV / BSO).
|
||
6
|
Groep B- werken in de keuken: uitvoeren opdracht gezond gerecht bereiden (toets)
|
Groep B: een gezond gerecht kunnen klaarmaken met kinderen op de BSO.
|
|
Groep A: werken aan een ouderbijeenkomst
|
Groep A: Een ‘ouderbijeenkomst’ ” voorbereiden over het bevorderen van gezonde voeding bij kinderen binnen de kinderopvang (KDV / BSO).
|
||
7
|
Presentaties/ Voorlichting geven.
|
Een ‘ouderbijeenkomst’ ” voorbereiden over het bevorderen van gezonde voeding bij kinderen binnen de kinderopvang (KDV / BSO).
|
|
8
|
Een ‘ouderbijeenkomst’ ” voorbereiden over het bevorderen van gezonde voeding bij kinderen binnen de kinderopvang (KDV / BSO).
|
Een ‘ouderbijeenkomst’ ” voorbereiden over het bevorderen van gezonde voeding bij kinderen binnen de kinderopvang (KDV / BSO).
|
|
9
|
Uitloop en evaluatie.
|
Zorgen dat je bij bent en feedback geven op de lessen van de afgelopen periode.
|
|
10
|
Voortgangsweek
|
Geen reguliere lessen
|
Opdrachten
Naast de formatieve toetsen van het vak, maak je tijdens de les opdrachten. Deze kun je vinden via de planner hierboven of de vakdocent zal deze lesopdrachten plaatsen op It's Learning. Sommige opdrachten of formatieve toetsen moet je daar ook inleveren. Klik hier voor It's Learning en volg verder de instructies van je docent.
Maatwerk en verdieping
De student kan zich in de spijsvertering verdiepen.
Zo werkt de spijsvertering in jouw lichaam
De student kan zich verdiepen in eetproblemen en eetstoornissen bij kinderen.
De student kan thuis zelf gezonde traktaties maken.