BBL GPM en OA - Locatie Dordrecht
Verschil BBL en BOL
BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en een BOL-opleiding kent een Beroeps Opleidende Leerweg. Wat is het verschil? Het belangrijkste verschil zit in het feit dat de student in een BBL-traject een arbeidsovereenkomst heeft met een werkgever en daarnaast vaak een dag in de week les volgt bij bijvoorbeeld een ROC of AOC. Een student in een BOL-traject heeft de juridische status van student/ scholier en loopt tijdens zijn opleiding één of meer stages bij een bedrijf of organisatie. Hierdoor heeft een BOL-student recht heeft op studiefinanciering (mits je ook voldoet aan de andere voorwaarden) en een BBL-student heeft dat niet. Overigens geldt dit pas als je ouder dan 18 jaar bent.
Stage- of arbeidsovereenkomst
In de praktijk moet een onderscheid worden gemaakt tussen de stageovereenkomst en de arbeidsovereenkomst, maar wat is het verschil? Als geen arbeid van betekenis voor de werkgever wordt verricht en er geen loon wordt betaald, dan is er sprake van een zuivere stageovereenkomst. Een kostenvergoeding is geen loon in dit verband. Vaak is in zulke gevallen ook de gezagsverhouding tussen de stagiair en de werkgever niet duidelijk. Als de activiteiten die worden verricht dus niet in overwegende mate tot nut of waarde voor de werkgever strekken, maar eerder strekken tot nut van de stagiair, om de gestelde leerdoelen te bereiken, dan is er geen arbeidsovereenkomst, maar een stageovereenkomst. Als er wel arbeid van betekenis voor de werkgever wordt verricht en de stagiair loon ontvangt, is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Zeer als er ook een gezagsverhouding bestaat tussen werkgever en werknemer. Van belang hierbij is nog of het werk dat wordt verricht past binnen de opleiding van de stagiair. Is dat niet het geval, dan zal ook eerder leiden tot het oordeel dat sprake is van een gewone arbeidsovereenkomst en niet van een stageovereenkomst.
In een uitzonderlijk geval kan er ook een vrijwilligersovereenkomst afgesloten worden tussen de werkgever en de student. In geen enkel geval is de school partij in deze overeenkomsten. De arbeidsovereenkomst moet naast de praktijkovereenkomst afgesloten worden, dan is de school wel partij.
Susbidie voor BBL studenten
Erkende leerbedrijven kunnen subsidie krijgen als zij een leerplaats aanbieden. Die ontvangen zij via de Subsidieregeling praktijkleren. De regeling is een tegemoetkoming voor werkgevers voor de begeleidingskosten van leerlingen en studenten. De regeling geldt sinds 1 januari 2014 en geldt tot en met 2023.
De subsidieregeling praktijkleren is tot en met 2023 verlengd. Subsidieregeling praktijkleren stimuleert werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt jaarlijks € 205 miljoen beschikbaar. De subsidie van maximaal € 2.700 per praktijk- of werkplaats is een tegemoetkoming in de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student of de loon- of begeleidingskosten.
De regeling ondersteunt:
- jongeren die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt;
- studenten die een opleiding volgen in sectoren waar personeelstekorten ontstaan;
- wetenschappelijk personeel dat onmisbaar is voor de kenniseconomie.
- Erkende leerbedrijven komen in aanmerking voor subsidie als zij begeleiding bieden aan:
- leerlingen die een leer-werktraject volgen in het vmbo;
- mbo-studenten die een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen;
- studenten die een duale of deeltijd hbo-opleiding volgen;
- promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s).
Bedrijven kunnen subsidie voor leerplaatsen aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze dienst voert de regeling uit.
De Subsidieregeling praktijkleren vervangt de afdrachtvermindering onderwijs. De Belastingdienst controleert nog steeds of de afdrachtvermindering onderwijs sinds 2008 goed is toegepast.
CAO
Meer weten over jouw positie als student-werknemer of medewerker in opleiding? Kijk dan op onderstaande website.
https://ambtenarensalaris.nl/onderwijs/
https://www.kinderopvang-werkt.nl/cao-kinderopvang/actuele-cao
Naar boven